vrijdag 1 maart 2013

Baauer

Harlem Shake van Baauer stijgt op 2 maart 2013 van 23 naar 5 in de tweede week. De single werd op de markt gebracht als gratis download op 22 mei 2012. Het internetfenomeen Harlem Shake werd populair in februari 2013 naar aanleiding van de release van een video op 30 januari door vlogger Filthy Frank (19). Filthy Frank had 13.000 volgers op YouTube en daarna verspreidde de Harlem Shake zich snel doordat vele mensen de video na gingen doen. Op 2 februari maakten Jimmy Dale, Oscar Mitchell, Matt Stanyon, Corey Walsh en George Warrener -vijf teenagers uit Caloundra, Australië die zich The Sunny coast skate noemen- een eigen filmpje. Daarin is één van de vijf al dansend te zien met een helm op terwijl de anderen onverstoorbaar verder gaan waarmee ze bezig zijn. Tot na 15 seconden ‘Do the Harlem shuffle’ klinkt, waarna de vijf in allerlei dansende poses te zien zijn. In enkele weken tijd werden meer dan 12.000 soortgelijke video’s gecreëerd en die kregen in totaal meer dan 44 miljoen views. In Australië en Nieuw Zeeland bereikte de track al vrij snel de toppositie. De vele knotsgekke video's van Baauers Harlem Shake behoorden tot de meest bekeken clips op YouTube in de maand februari en doordat YouTube-vertoningen sinds kort meetellen voor de samenstelling van de Amerikaanse hitlijst van Billboard, behaalde de track daar zelfs de eerste positie. Critici noemen het ondertussen net zo'n vreselijke plaat als Gangnam Style van PSY uit 2012.

Er zijn ook juridische problemen. Op de track zijn de woorden 'Con Los Terroristas' (met de terroristen) te horen. De zanger van dat fragment is Héctor el Father. In de jaren 90 vormde hij samen met Tito el Bambino enige tijd een duo. In 2008 stopte hij met het maken van muziek om zich als priester te richten op het geloof. Baauer heeft geen toestemming gevraagd om gebruik te mogen maken van Héctors sample. Héctor werd er door de pers op gewezen dat zijn stem gebruikt is en hij heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld. Het lied bevat ook samples van de tekst 'Then do the Harlem Shake' uit het lied Miller Time (2001) van de Amerikaanse hiphopgroep Plastic Little, en uit Philadelphyinz Moombahton van Philadelphyinz (2011).


Baauer is een Amerikaanse dj en muziekproducent. Zijn echte naam is Harry Rodrigues (Brooklyn, New York, 30 april 1989). De 23 jarige werkt vanuit Brooklyn. Hij woonde eerder ook in Londen.

Baauer-Harlem Shake
Con los teroristas
Ey Shake
Ey Shake
Ey
Ey
Ey
Ey
Shake
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
Ta
And do the Harlem Shake
Ey Shake
Ey
Shake
Shake
Ey
Shake
Shake
Shake
Ey
Shake
Ey
Shake
Ey
Shake
Ey
Shake
Con los teroristas
Ey
Con los teroristas
Ey
Ey





Bekijk de originele clip waarmee het begon
Officiële clip

Geen opmerkingen:

Een reactie posten